Call Center
  • Timp de așteptare ridicat!

    În prezent, înregistrăm un număr foarte mare de apeluri în Call Center. Dacă ai o problemă urgentă, sună acum, iar dacă nu, te așteptăm mai târziu. Pentru răspunsuri rapide încearcă Întreb BT sau BT Visual Help.

  • 0264 308 028 sau *8028 Numărul e disponibil din orice rețea națională.
    0264 303 003 Linie directă pentru toți românii care sunt plecați din țară, inclusiv asistență în limba engleză.
    Asistență pentru fraude
    În cazul în care suspectezi o fraudă pe contul tău, sună rapid la 0264 308 055.

    Caută cu AI Search

    AI Search de pe Întreb BT îți răspunde la toate întrebările din banking.

    BT Visual Help

    Vezi rapid detaliile conturilor tale, apelează 0264 308 000 și primești un SMS cu link-ul de acces.

    0%

    Perechea valutară EUR/RON, excepție regională de stabilitate

    15 iulie 2025 Timp de citire 5:00 minute

    Perechea valutară EUR/RON, excepție regională de stabilitate

    Evenimentele de pe scena politică și economică din România, mai ales din ultimul an, ne-au demonstrat că indicatorii macroeconomici pot suferi modificări iar fluxurile de capital sunt influențate de ceea ce se întâmplă în economia unei țări.

    Astăzi aruncăm o privire către monede, perechile valutare și factorii cheie care influențează cursul de schimb din România.

    După cum bine știți, moneda este un mijloc de plată recunoscut oficial într-o țară, utilizat pentru tranzacții comerciale și financiare, iar rata de schimb este prețul unei monede exprimat în altă monedă. Locul în care are loc schimbul dintre monede se numește piață valutară.

    Cum funcționează aprecierea versus deprecierea unei monede?

    Aprecierea leului: înseamnă că leul valorează mai mult față de euro sau dolar.

    Deprecierea leului are efectul opus, adică euro sau dolarul vor deveni mai puternice decât leul.

    Aceste fluctuații îți pot influența (direct și indirect) mărimea cheltuielilor din România sau comportamentul în ceea ce privește achizițiile.

    De ce se mișcă cursul?

    Forex (Foreign Exchange Market), cea mai mare piață financiară din lume unde se tranzacționează monede, înregistrează zilnic tranzacții de peste 7 trilioane de dolari. Aceste tranzacții zilnice sunt influențate de un cumul de factori, care vor determina un anumit curs de schimb. În cazul României, aceștia ar funcționa așa: 

    • Dobânda de referință: dacă e ridicată, teoretic, atrage investiții în România în moneda locală și astfel întărește leul, dacă e redusă, leul se poate deprecia.
    • Inflația – dacă e scăzută, leul se poate aprecia.
    • Deficitul de cont curent – un deficit mare poate duce la deprecierea leului.
    • Starea economiei – Dacă economia este solidă, în creștere, acest lucru atrage investitori străini, ceea ce poate duce la aprecierea monedei locale.
    • Politici fiscale și monetare – Deciziile guvernului și ale Băncii Naționale a României (BNR) pot influența percepția și comportamentul investitorilor. Dacă în țară intră banii investitorilor străini, leul se apreciază și devine mai puternic.
    • Speculațiile – Așteptările și comportamentul investitorilor pot provoca mișcări bruște. De exemplu Criza francului elvețian din 2015.

    Ce se întâmplă acum în România cu leul?

    România are un regim de flotare controlată, ceea ce înseamnă că BNR intervine ocazional pentru a stabiliza cursul. Leul (RON) se tranzacționează în principal cu euro (EUR/RON) și dolar (USD/RON).
    În ultimii trei ani și jumătate, cursul EUR/RON a fost stabil, în jur de 4,95 RON/EUR – un semn de încredere datorat economiei, intervențiilor BNR, politicilor fiscale prudente și a fondurilor UE.

    Cu toate astea, în ultimele luni, cursul de schimb al leului românesc (RON) a înregistrat o volatilitate mai mare decât ne-am obișnuit, influențată de factori politici și economici interni:

    • Creștere semnificativă: Pe data de 7 mai 2025, cursul oficial BNR a atins un nou record, de 5,0991 lei/euro, depășind pentru prima dată pragul psihologic de 5 lei.
    • Depreciere post-electorală: După primul tur al alegerilor prezidențiale, leul a atins 5,1222 RON/EUR, o depreciere de  aproximativ 2%.
    • Intervenții ale BNR: Banca Națională a României a intervenit semnificativ pe piața valutară pentru a stabiliza leul, cu aproape 6,8 miliarde de euro în acest scop.

    Cursuri de schimb din regiune

    Evoluție 2022 - 2025

    • Leul (RON) este o excepție regională prin stabilitate, cu o ușoară depreciere la finalul intervalului. Față de celelalte monede din regiune are o volatilitate foarte scăzută.
    • Coroana cehă (CZK) a fost rezistentă și stabilă, datorită economiei solide, și a stabilității politice și fiscale din Cehia.
    • Forintul maghiar (HUF) a fost cel mai volatil și vulnerabil. Este puternic afectat de instabilitate politică, politici monetare deficitare și de conflictul politic al Ungariei cu UE.
    • Zlotul polonez (PLN) a avut o performanță relativ bună, cu o volatilitate moderată. Polonia este susținută de fundamente economice bune, politici fiscale relativ prudente și creștere economică solidă și sustenabilă.


    Ce înseamnă leul stabil?

    • Tranziție mai puțin riscantă: un leu mai stabil înseamnă predictibilitate pentru cei care trimit bani în România sau investesc.
    • Politica monetară echilibrată: cu dobânda de referință la 6,5% (mai sus decât inflația de 5.7%), BNR temperează presiunile inflaționiste.
    • Planificare mai ușoară: inflația este ținută în frâu, iar cursul predictibil înseamnă că te poți concentra pe ce este important pentru tine, dacă te gândești să te întorci în România. Fie că este vorba despre achiziția unei locuințe sau găsirea unui job, nu ai grija schimbărilor bruște de curs valutar.
    • Stabilitate macroeconomică: BNR intervine atunci când e nevoie, astfel încât să corecteze dezechilibrele sau volatilitatea ridicată.

    Un curs valutar stabil nu este o întâmplare, ci rezultatul unei strategii bine calibrate. Într-o lume financiară cu valute volatile și decizii imprevizibile, leul rămâne una dintre cele mai „cuminți” monede din regiune.  

    Dacă plănuiești să revii în România, acesta poate fi un moment oportun: leul e relativ stabil, BNR acționează pentru echilibru, iar România are un mix de predictibilitate și potențial de creștere pe termen lung. Rămâne totuși să urmărim împreună pachetele de măsuri care vor fi implementate pentru redresarea economică a României.

    Ți-a plăcut acest articol?
    1

    Abonează-te la newsletter

    Și afli primul noutățile de pe
    Newsroom & Blogul BT.

    Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

    Încă puțin

    Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

    Încă puțin

    Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.